Instituti Legatum, një institut me bazë në Londër në 10 vjetorin e Indeksit Global të Zhvillimit, publikoi listën me vendet më të zhvilluara në botë pas një studimi të madh.

Shuma e parave që një vend ka është një faktor zhvillimi, por Instituti Legatum për ta quajtur një vend të zhvilluar sheh përtej parasë.

Në kritere përfshihen prodhimi i përgjithshëm bruto dhe numri i njerëzve që punojnë me kohë të plotë, si dhe orët e pushimit të tyre në një ditë.

Variablat janë të ndarë në 9 nënvariabla: cilësia ekonomike, mjedisi biznesit, qeverisja, arsimi, shëndeti, siguria, liria personale, kapitali shoqëror dhe mjedisi natyror.

Lista:

1 – Zelanda e Re

2 – Norvegjia

3 – Finlanda

4 – Zvicra

5 – Kanadaja

6 – Australia

7 – Hollanda

pg-35-denmark-2-getty.jpg

8 – Suedia

9 – Danimarka

10 – Britania e Madhe

11 – Gjermania

12 – Luksemburgu

13 – Irlanda

14 – Islanda

web-iceland-getty.jpg

15 – Austria

16 – Belgjika

17 – SHBA

18 – Franca

19 – Singapori

20 – Sllovenia

21 – Spanja

malta_viewingmalta.jpg

22 – Japonia

23 – Hong Kongu

24 – Malta

25 – Portugalia

4 COMMENTS

Comments are closed.