Një grup i të drejtave në Palestinën e okupuar ka thënë 63 për qind e viktimave palestineze të shkaktuara në luftën e vitit 2014 nga Izraeli kundër Rripit të Gazës ishin civilë.

B’Tselem ka publikuar të mërkurën një raport me titull 50 Ditë: Më shumë se 500 Fëmijë raportoi Press TV.

Viktimat civile, në mesin e përgjithshëm të 2,202 të vrarëve në luftën e Izraelit, nuk ishin duke marrë pjesë në luftime në kohën e vdekjes së tyre dhe nuk kanë mbajtur një funksion të vazhdueshëm luftarak, tha grupi i të drejtave.

Numri i madh i viktimave civile hedh dyshime mbi pretendimin e Izraelit që të gjitha objektivat ishin legjitime dhe se ushtria ka respektuar parimet e proporcionalitetit.

Në të njëjtin kontekst, grupi i të drejtave e ka fajësuar ushtrinë e Izraelit e cila e ka pasur mundësinë e saj për të parandaluar viktima të mëdha civile.

Grupi tha se 500 fëmijë janë vrarë në luftë e Izraelit.

Zëdhënësja e B’Tselem Sarit Michaeli, ndërkohë, tha se raporti kishte për qëllim të lejojë publikun për të fituar qasje në këtë informacion të thjeshtë që të kuptojnë se sa njerëz u vranë.

Izraeli filloi luftën e tij të fundit në Gaza në fillim të korrikut 2014. Ofensiva përfundoi pas 50 ditësh më 26 gusht të atij viti, me një armëpushim që hyri në fuqi pas negociatave indirekte në kryeqytetin egjiptian, Kajro.

Lufta e vitit 2014 dhe dy të tjera para se të kanë shkaktuar edhe humbje ekonomike të afërta sa tri herë madhësinë e prodhimit të brendshëm bruto të Gazës.

Më herët, në muajin maj, B’Tselem njoftoi se do të ndalon bashkëpunimin me ushtrinë izraelite në emër të viktimave palestineze, duke thënë se ai e kishte humbur gjithë besimin në sistemin ushtarak të regjimit të drejtësisë, i cili u tha praktikisht u legjitimuar me krimet e bëra nga forcat izraelite.

1 COMMENT

Comments are closed.