Polemikat e shkaktuara nga deklaratat e ish kryebashkiakut të Londrës Boris Johnson, që e ka krahasuar Europën me tentativat hegjeministe e Hitlerit dhe Napoleonit, kanë nxjerrë në dritë problemin e natyrës së vërtetë të Bashkimit Europian. Që konfigurohet se tentatica e radhës e «Prusisë» për të krijuar rreth vetes një kordon shtetet kushinetë me të cilat të garantojë sigurinë e vet. Pas Frederikut të Madh, Bismarkut dhe Hitlerit, tani është radha e kancelarëve demokratë, të gjithë në shenjën e një determinizmi gjeografik që duket i pashmangshëm. Veç në mos Anglia e zakonshme nuk arrin ta hedhë në erë edhe këtë tentativë…

Siç është tashmë e njohur, ish kryebashkiaku i Londrës Boris Johnson e ka krahasuar Bashkimin Europian me diçka që «Napoleoni dhe Hitleri e kanë provuar dhe ka përfunduar në mënyrë tragjike: Bashkimi Europian është një tentativë për të bërë të njëjtën gjë me metoda të ndryshme». Tani, fakti që Europa me shtytje gjermanike është një monstër shtypëse, do të duhej të ishte tashmë një konstatim i rëndomtë. Por është asistuar në klithma indinjate, në skandal mediatik, në të cilin është dalluar (si gjithmonë) e «Majta» në format e ndryshme të saj: një rast tragjikomik konformizmi që është bërë tashmë psiko – polici: të «Majtat» kërkojnë ta ndalojnë debatin, sapo tejkalohet pak niveli. Sapo dikush provon t’i diskutojë themelet filozofiko – politike të Europës sesi është formuar, ja ku thirret menjëherë policia. Është mjaft i njohur refleksi totalitar i çdo të majte. Kështu që nuk është …

4 COMMENTS

  1. … [Trackback]

    […] Here you will find 11047 more Information on that Topic: epavarura.com/bashkimi-europian-eshte-rajhu-katert-por-pa-dijenine-e-tij/ […]

Comments are closed.