Rënia e shpejtë e popullatave të llojeve të rrezikuara të vertebrorëve filloi në fund të shekullit të 19-të, ka shumë të ngjarë në vitin 1893 , në bazë të vlerësimeve të reja shkencore. Që atëherë dhe deri më sot vlerësohet të ketë mbetur vetëm rreth 5% të numrit të tyre në atë kohë. Studiuesit, të udhëhequr nga Dr. Yun-Xin Fu të Departamentit Biostatistikë të Shkollës së Shëndetit Publik në Universitetin e Teksasit, i cili pas botimit në revistën e Akademisë Kombëtare të Shkencave (PNAS), ka analizuar të dhënat gjenetike dhe dhe aplikuar modele gjenetike e popullatave të më shumë se 2.700 lloje të kurrizorëve. Mesatarisht, sipas vlerësimeve të reja, popullsitë e llojeve të rrezikuara ka rënë me rreth 25% në çdo dhjetë vjet. Në të vërtetë, numri fillestar i llojeve të rrezikuara, para se të fillonte rënien e tyre të shpejtë, tashmë ishte më e ulët me rreth 22% në krahasim me numrin e specieve jo-rrezikuar.Zhvlerësimi gradual i shumë kafshëve i atribuohet kryesisht përhapjes së industrializimit pas përfundimit të shekullit të 19-të dhe, për këtë arsye, shpërbërje ose shkatërrim në ekosistemet e ndryshme të planetit.

10 COMMENTS

  1. … [Trackback]

    […] Here you will find 19734 more Information on that Topic: epavarura.com/brenda-rreth-100-vjeteve-u-asgjesuan-95-e-kafsheve-te-egra/ […]

  2. … [Trackback]

    […] Find More here on that Topic: epavarura.com/brenda-rreth-100-vjeteve-u-asgjesuan-95-e-kafsheve-te-egra/ […]

Comments are closed.