Gatime LIFESTYLE Shëndeti

Dëshironi të zgjeroni fjalorin e fëmijës tuaj – ja sekreti nga studimi amerikan

Çelësi për të ndihmuar fëmijën tuaj të mësojë fjalë të reja mund të jetë gjetja e një shoku të mirë studimi.
Ndërsa fëmijët njihen të marrin modelet e të folurit të nxjerra nga familja e tyre, një studim i ri ka gjetur se ata mësojnë më mirë nga fëmijët e tjerë, njofton Klan Kosova.
Studiuesit thonë se kjo mund të jetë për shkak se ata janë më të përshtatur ndaj zërave që tingëllojnë si të tyre.
“Pjesa më e madhe e asaj që dimë për botën mësohet nga njerëzit e tjerë”, tha Yuanyuan Wang, nga Universiteti shtetëror i Ohio.
”Kjo vlen veçanërisht për fëmijët”, shton ai.
Në studimin, që do të prezantohet në Takimin e 177 të Shoqërisë Akustike të Amerikës, hulumtuesit nga Universiteti i OSU dhe Purdue krijuan dy eksperimente për të përcaktuar se si dyvjeçarët ndikohen nga fjalimi i njerëzve rreth tyre.
Në një skenar, fëmijët u shfaqën video anësore të dy folësve që recitonin një rimë fëmijësh gjatë dëgjimit të fjalës që përputhej me moshën ose gjininë e folësve.
Ata pastaj u ngarkuan me përputhjen e moshës dhe gjinisë vokale me atë që ata do të shihnin.
Në eksperimentin e dytë, fëmijët mësuan fjalë të reja nga folësit e moshave të ndryshme.KK
Dhe, sipas studiuesve, dyvjeçarët duket se mësojnë më mirë nga fëmijët e tjerë, në këtë rast ata të moshës 8 deri në 10 vjeç.
Shperndaje lajmin Dëshironi të zgjeroni fjalorin e fëmijës tuaj – ja sekreti nga studimi amerikan appeared first on Kosova Post.