Arkeologët i kanë frikë zhvillimit miliardësh që ka çuar në shkatërrimin e objekteve të rëndësishme historike

Autoritetet në Arabinë Saudite kanë shpërbërë disa nga pjesët më të vjetra të xhamisë më të rëndësishme të Islamit si pjesë e një zgjerimi multi-miliardësh  shumë të diskutueshëm.

Fotografi të marra nga ‘The Independent’ zbulojnë se si punëtorët me stërvitje dhe fadroma mekanike kanë filluar rrënimin e disa seksioneve Osmane dhe Abasite në anën lindore të xhamisë el-Haram në Mekë.

Ndërtesa e cila është e njohur edhe si Xhamia e Madhe është vendi më i shenjtë në Islam, sepse ajo përmban Qaben – pikën në të cilën të gjithë muslimanët përballen kur janë duke u lutur. Kolonat janë pjesët e fundit të mbetura të xhamisë të cilat datojnë më shumë se disa qindra vjet dhe formojnë perimetrin e brendshëm në periferi të katit të bardhë nga mermeri përreth Qabes.

Fotot e reja të marra gjatë disa javëve të fundit kanë shkaktuar alarm në mesin e arkeologëve dhe të njerëzve si Princi Çarls – një mbështetës afatgjatë i ruajtjes së trashëgimisë arkitektonike – i cili fluturoi në Arabinë Saudite dje për një vizitë me dukeshën Cornwall. Koha e turneut të tij është kritikuar nga aktivistët e të drejtave të njeriut pasi sauditët qëlluan shtatë burra në publik në fillim të javës pavarësisht nga shqetësimet e mëdha në lidhje me gjykimin e tyre dhe faktin se disa prej burrave ishin të mitur në kohën e krimeve të tyre të pretenduara.

Shumë kolona Osmane dhe Abaside  në Mekë ishin gdhendur me kaligrafi Arabe të ndërlikuar duke shënuar emrat e shokëve të Profetit Muhamed dhe momentet kyçe në jetën e tij. Një kolonë e cila besohet se është grabitur poshtë është menduar për të shënuar vendin ku muslimanët besojnë se Muhamedi filloi udhëtimin e tij qiellor në një kalë me krahë e cila e mori atë në Jerusalem dhe në qiell në një natë të vetme.

Për të akomoduar numrin e pelegrinëve i cili është gjithnjë e në rritje dhe shkon në qytetet binjake të shenjta të Mekës dhe Medinës çdo vit, autoritetet saudite kanë nisur një projekt masiv të zgjerimit. Miliarda paund janë derdhur për të rritur kapacitetin e Mesxhid el-Haramit dhe Xhamisë en-Nabawi në Medine e cila shënon kohën ku Muhamedi është varrosur. Mbreti Abdullah ka vënë klerikë të shquar Vehabi dhe imamin e Xhamisë së Madhe -Abdul Rahman al-Sudais, në krye të zgjerimit ndërsa Grupi Binladen i Arabisë – një nga firmat më të mëdha të vendit – ka fituar kontratën e ndërtimit.

Ndërsa ka pak mosmarrëveshje në lidhje me nevojën për tu zgjeruar kritikët kanë akuzuar regjimin saudit si i papërligjur marrë parasysh trashëgiminë arkeologjike, historike dhe kulturore të dy qyteteve të shenjta të Islamit. Në dekadën e fundit Meka është transformuar nga qytetet më të pluhurosura të pelegrinazhit në shkretëtirë në një metropol shkëlqyes me rrokaqiejt që lartësohen mbi Mesxhidi Haramin dhe janë të mbushur me një numër të madh kompleksesh ndërtimi, apartamente luksoze dhe hotele me pesë yje.

Por një transformim i tillë ka ardhur me një kosto. Instituti i Gjirit me bazë në Uashington vlerëson se 95 për qind e ndërtesave të mileniumit të Mekës janë shkatërruar vetëm  në dy dekadat e fundit . Dhjetëra objekte të rëndësishme historike që datojnë që nga lindja e Islamit janë tashmë të humbura dhe ka një përleshje mes arkeologëve dhe akademikëve që po përpiqen për të inkurajuar autoritetet për të ruajtur atë që ka mbetur.

Shumë vehabi të lartë janë me forcë kundër ruajtjes së vendeve historike islame që janë të lidhura me profetin, sepse ata besojnë se inkurajon Shirkun – mëkatin e idhujve-(atë të adhurimit).

Por Dr Irfan al-Alawi, drejtor ekzekutiv i Fondacionit të Trashëgimisë dhe Kërkimeve Islame tregon për fotografi të reja të marra nga brenda Xhamis së Madhe, thotë se: ‘’Heqja Osmane dhe kolona Abasite do të largohen nga brezat e ardhshëm të muslimanëve injorantë sepse nuk e din rëndësinë e tyre’’.

 

“Kjo ka rëndësi për shkak se shumë prej këtyre kolonave nënkuptonte zona të caktuara të xhamisë ku Profeti u ul dhe u lut,” tha ai. “Të dhënat historike janë fshirë. Një musliman i ri kurrë nuk do të ketë një çelës, sepse nuk ka asgjë të shënuar në këto vende tani. Ka disa mënyra që ju mund të zgjeroni Mekën dhe Medinën, duke mbrojtur trashëgiminë historike të vetë xhamisë dhe vendet përreth. ”

Ka shenja se Mbreti Abdullah ka dëgjuar shqetësimet për shkatërrimin historik të Mekës dhe Medinës. Tetorin e kaluar The Independent zbuloi se planet e reja për xhamin -Nabawi- në Medine do të rezultojnë me shkatërrimin e tre xhamive më të vjetra të botës në anën perëndimore të kompleksit kryesor. Megjithatë planet e reja të miratuara nga Mbreti Abdullah javën e kaluar duket se tregojnë një ndryshim të qëndrimeve, me sasi të mëdha të zgjerimit tashmë i planifikuar, të bëhet  në veri të Xhamisë en-Nabawi.

Megjithatë faqet kryesore janë ende në rrezik. The Independent ka siguruar një prezantim të përdorur nga sauditët për të ilustruar se si zgjerimi i xhamisë kryesore të Mekës do të duket. Në një nga slidet që është e qartë se Bayt al-Mawlid, një zonë e cila besohet të jetë shtëpia ku Muhamedi ka lindur në të do të duhet të hiqet nëse planet nuk ndryshojnë.

The Independent i kërkoi ambasadës saudite në Londër një numër të pyetjeve në lidhje me planet e zgjerimit edhe pse nuk është duke u bërë për të ruajtur vendet kryesore historike. Ata u përgjigjën: “Faleminderit për thirrjen, por nuk kemi asnjë koment.”

http://www.independent.co.uk/news/world/middle-east/the-photos-saudi-arabia-doesnt-want-seen-and-proof-islams-most-holy-relics-are-being-demolished-in-8536968.html

4 COMMENTS

Comments are closed.