Kjo do të thotë se fosilet e zbuluara së fundi janë rreth 300 milionë vjet më të lashta se ato të zbuluara deri tani, thonë studiuesit e Universitetit College të Londrës, që e bënë zbulimin. Fosilet janë shumë të vogla, sa rreth gjysma e trashësisë së një fije floku të njerëzve dhe ato janë të padukshme për syrin e njeriut. Shkencëtarët thonë se ato kanë ardhur nga mikrobe të lashta, të formuara në xhepat me ujë të ngrohtë në fundin e oqeanit.

“Zbulimi ynë mbështet idenë se jeta ka filluar nga xhepat e nxehta të oqeanit, pak pas formimit të planetit tonë,” – thotë autori i studimit, Mattheë Dodd. “Këtë fillim të hershëm të jetës në Tokë e mbështesin edhe të dhëna të tjera, si zbulimi kohët e fundit i shtresave sedimentare 3,700 milionë vjeçare, që ka marrë formën e mikroorganizmave, “- shprehet ai. Studjuesi Dodd thotë se fillimi i jetës në Tokë jo shumë kohë pas formimit të planetit, që mendohet të ketë ndodhur 4.57 miliardë vite më parë, do të thotë se ka mundësi që në një planet që kanë ujë, të ketë filluar jeta brenda një periudhë po aq të shkurtër. “Tani mund të gjejmë fakte që të ketë patur jetë në Mars 4 miliardë vjet më parë,” thotë shkencëtari.

Vendi ku u gjetën fosilet ndodhet në veri të Kebekut në Kanada. Pikërisht atje janë zbuluar edhe shkëmbinjtë më të vjetër sedimentarë të Tokës. Para këtij zbulimi, fosili më i vjetër mendohej se ishte një fosil rreth 3.46 milairdë vjeçar i zbuluar në Australinë Perëndimore.

Let’s block ads! (Why?)

6 COMMENTS