Një pllakë guri e gjetur në dyshemenë e detit në Izrael ka zbuluar njohuri të reja për një nga periudhat më të përgjakshme të historisë së lashtë hebreje.

Hulumuntuesit kanë zbuluar për herë të parë që në mbishkrimet e saj jepet emri i guvernatorit romak që qeveriste shtetin biblik të Judesë, që çoi më pas një revoltë të dështuar të tyre.

Arkeologët thonë se përveç emrit të guvernatorit Gargilius Antiquus, pllaka përmban vetëm mbishkrimin e dytë të regjistruar romakë për të përdorur “Judenë” pë rajonin. Disa historinë besojnë se ngjarjet çuan në vdekjen e më shumë se gjysmë milioni hebrenj që perandorisë së perandorit roman Hadrian.

Gjatë gërmimeve në vendin e qytetit biblik të Dori 70 vitet e fundit në jug të Haifas, arkeologët kanë zbuluar copa qeramike dhe gurë të mëdhenj drejtkëndësh, të cilat janë zhvendosur në Universitetin e Haifas.

3b5f4ff900000578-4032708-image-a-2_1481721153887 3b5f50af00000578-4032708-image-a-1_1481721149993 3b5f50ff00000578-4032708-image-a-3_1481721156010

Të parët për lajmin e fundi