Bota nuk është si ju e shihni në harta. Atlasi ofron një pamje globale të planetit dhe na tregon vendet dhe format e kontinenteve, por kjo me një madhësi disproporcionale. Sepse, për shembull, Groenlanda nuk është aq e madhe sa Afrika. Në fakt sipërfaqja e saj nuk do të bëhet kurrë as sa ajo e Libisë dhe Çadit së bashku.

Gerardus Mercator, hartograf në 1569 ka përshkruar hartën që ne shohim, por pa patur ndërmend për të na mashtruar. Për të filluar me të, pasi të transferosh një botë sferike në një plan nuk është e lehtë. Dhe për të vazhduar, sepse detarëve u kanë shërbyer jashtëzakonisht shumë për rrugët e komplotet ku nuk kishte tjetër më të saktë në atë kohë. Por modeli i Mercator u bë popullor masivisht dhe ne jemi duke pasur një përfaqësim të botës që i zgjat vendet ngjitur me polet duke u dhënë atyre një madhësi më të madhe se ata në fakt kanë.

Në hartën e Mercator përfaqësohet Groenlanda dhe Afrika me të njëjtën madhësi, kur Afrika është 14 herë më e lartë.

Për të marrë larg vizionin e shtrembëruar që kemi, Hajime Narukawa, një arkitekt japonez, ka krijuar hartën më të saktë deri tani. Plani është quajtur AuthaGraph dhe është njohur me një nga çmimet më prestigjioze të projektimit në Japoni, Award Dizajni më i mirë.

Kjo mund të shkaktojë habi dhe juve mund t’ju duket shumë e çuditshme, por kjo është bota në të cilën jetojmë.

Narukawa ishte i frymëzuar për të krijuar hartën në origami, artin tradicional japonez me letër të palosshme. Arkitekti e ka ndarë globin sferik në 96 rajone trekëndësh pastaj i zhvendos në një katërkëndësh të parregullt të fryrë. Pas gjetjes së modelit të vërtetë të planetit, ai shfaqi fytyrën për ta bërë atë të sheshtë, por, ndryshe nga Mercator, duke mbajtur raportet e zonave.

“AuthaGraph me besnikëri përfaqëson oqeanet dhe kontinentet, duke përfshirë Antarktidën dhe ofron një perspektivë të saktë dhe të avancuar të planetit tonë”, u shpreh ai.

“Kjo mbetet harta më e saktë dhe e detajuar, por sesi do veprohet, mbetet për t’u parë” përfundoi Narukawa.

3 COMMENTS

  1. … [Trackback]

    […] Here you will find 41796 additional Info on that Topic: epavarura.com/jemi-genjyer-gjate-gjithe-kohes-bota-nuk-eshte-keshtu-sic-e-njohim-foto/ […]

Comments are closed.