Kujdes! Moskonsumimi i kripës në sasi të duhur paraqet rrezikshmëri të lartë për organizmin

0
60

Është padyshim një ndër produktet më të nevojshme në guzhinë pa të cilin nuk konsumojmë dot asgjë.

Ky produkt është kripa dhe përdorimi i tepërt i tij është shumë i dëmshëm për organizmin.

Por nga studimet e fundit edhe të marrësh pak kripë të bën keq.

Duhet bërë llogaritë për një të mesme të lumtur duke sugjeruar gjithashtu për të ndërhyrë në nivelet e konsumit rekomandohet nga një studim në Universitetin McMaster në Ontario (Kanada) e kryer së bashku me hulumtuesit në Institutin të Shëndetit të Popullsisë Kërkimeve, Shkencat Hamilton të Shëndetësisë dhe rreth 100,000 njerëz në 17 vende, për të vlerësuar futjen e natriumit në lidhje me sëmundjet e zemrës dhe goditjet në tru.

Sipas hulumtimit ndërkombëtar Urban Rural, më i madhi i këtij lloji dhe sapo është botuar në Neë England Journal e Mjekësisë, një konsum i ulët i kripës, konsiderohet në mënyrë të vlefshme si në kohët e lashta që do të përdorej si monedhë për të paguar legjionet, nuk shkakton një reduktim të ndjeshëm të tensionit të gjakut në krahasim me konsumin e moderuar.

Megjithatë, ajo ka efekte të tjera negative, thotë Martin O’Donnell nga Universiteti McMaster, “duke përfshirë një rritje të hormoneve të caktuara që janë të lidhur me një rritje të rrezikut të vdekjes dhe sëmundjeve kardiovaskulare.” Gjatë një vazhdimi të zgjatur për gati 4 vjet, në fakt, konsumi i tepërt i natriumit, ekuivalente me 7 gram në ditë është lidhur me një shans 15% e një ngjarje serioze kardiovaskulare ose vdekje në krahasim me referencën e 4-6 gram në ditë.

Megjithatë, një supozim shumë i ulët, më pak se 3 gram, është i lidhur me një rrezik 27% më të madh të ngjarjeve kardiovaskulare në krahasim me vargun e referencës. Në praktikë, ka një “vend të ëmbël” për konsumminn e natriumit, ku shumë ose tepër pak mund të jetë i dëmshëm, ndërsa një sasi e moderuar, në mes të 3 dhe 6 gram, është optimale. Lajmi i mirë është se shumica e njerëzve në botë tashmë konsumojnë në atë varg.

Këto rezultate “në pikëpyetje dogmën themeluar dhe politikat e rekomanduara,” thotë Salim Yusuf, Drejtori i Institutit të Kërkimeve Popullsia Shëndetësisë, i cili udhëhoqi studimin, duke theksuar se disa udhëzime të rekomanduara në reduktimin e konsumit prej 2.3 gram në ditë, në fakt ky konsumim është i paktë, dhe madje edhe e rrezikshëm.

The post Kujdes! Moskonsumimi i kripës në sasi të duhur paraqet rrezikshmëri të lartë për organizmin appeared first on Shëndeti.

Google search engine