Gjatë Luftës së Ftohtë, qeveria britanike ka zhvilluar një sistem të “katër minuta paralajmërim” për të njoftuar publikun se vendi ishte nën sulm.

Në rast të një sulmi bërthamor, banorët britanikë do të kishin marrë një nga mesazhet më trishtues të imagjinueshëm.

Një skenar mostër tregon se programet televizive dhe radiot do të thoshin:

“Ky është Shërbimi i Transmetimeve të kohës së luftës. Ky vend është sulmuar me armë bërthamore”.

Mesazhi më pas do të vazhdojë:

“Rrjeti telekomunikacion është ndërprerë rëndë, numri i viktimave dhe shkalla e dëmit nuk janë ende të njohura.

Ne do t’ju sjellim informacion të mëtejshëm sa më shpejt të jetë e mundur. Ndërkohë, të qëndrojnë të përditësuar me këtë gjatësi vale, qëndroni të qetë dhe në shtëpinë tuaj.

Mos harroni se nuk do të fitoni asgjë nëse përpiqeni të largoheni. Duke lënë shtëpitë tuaja ju mund të jenu duke ekspozuar veten në rrezik më të madh.

Në qoftë se largoheni, ju mund të gjeni veten pa ushqim, pa ujë, pa akomodim dhe pa mbrojtje”.

Teksti i bën thirrje njerëzve që të qëndrojnë të qetë, të mbeten në shtëpitë e tyre, duke kursyer ujin dhe të mbajnë furnizimet ushqimore të konservuara.

Mesazhi do të vazhdojë:

“Radioaktivët që bien mund të ju vrasin. Ju nuk mund ta shihni ose ta ndjeni atë, por ajo është atje. Nëse ju shkoni jashtë, do të jeni rrezik për familjen tuaj dhe ju mund të vdisni.

Ne do jemi këtu, qëndorni të përditësuar për këtë gjatësi vale, por fikeni radion tani për të ruajtur baterinë tuaj. Ky është fundi i këtij transmetimi”.

Fatmirësisht, ky regjistrim nuk është transmetuar dhe qeveria e hoqi paralajmërimin katër minuta në vitin 1992.

Megjithatë, tre prej udhëheqësve më të paparashikueshëm në botë aktualisht mbajnë pushtetin mbi kodet bërthamore të vendit të tyre dhe në dritën e tensioneve të fundit globale, qeveria mund të jetë duke planifikuar të rivendoste një variant të këtij sistemi të paralajmërimit.

3 COMMENTS

Comments are closed.