Mistikët që u shërbyen udhëheqësve botërorë: Xhabir Ibn Hajan

5
91

Ndërsa alkimistët e shquar të Evropës përpiqeshin të krijon ar nga metalet e tjera, paraardhësit e tyre në Lindjen e Mesme kërkuan për diçka krejtësisht të ndryshme-tekuin, që do të thotë “të krijosh jetën”. Xhabir ibn Hajan, një dijetari të shekullit VIII, i njihet merita e suksesit të krijimit të kësaj jete sintetike.

Veprat e Xhabirit përmbajnë receta të shumta për krijimin e insekteve, gjarpërinjve, dhe madje edhe njerëzve, të gjitha brenda laboratorit të një alkimisti. Duke shkruar kryesisht për Kalifin Harun Al-Rashid dhe guvernatorët, Xhabir shpresonte se puna e tij do të shërbente për të çuar përpara të kuptuarit islam të ekzistencës dhe natyrës. Edhe pse qëllimet e Xhabirit ishin kryesisht mistike, ai arriti ndërkohë të mbjellë farën e klasifikimit kimik modern.

Google search engine

5 COMMENTS

  1. … [Trackback]

    […] Find More Information here on that Topic: epavarura.com/mistiket-qe-u-sherbyen-udheheqesve-boterore-xhabir-ibn-hajan/ […]

  2. … [Trackback]

    […] There you can find 70639 more Info on that Topic: epavarura.com/mistiket-qe-u-sherbyen-udheheqesve-boterore-xhabir-ibn-hajan/ […]

Comments are closed.