Sipas Fondit të Kërkimit Botëror për kancerin, pothuajse 20% e të
gjitha llojeve të diagnostikuar të kancerit në Amerikë lidhen me
pasivitet fizik, yndyrnat trupore, konsumi i tepërt i alkoolit, ushqim i
varfër.
8 ushqimet që shkaktojnë kancerin:

1. Sheqerna të rafinuara dhe ëmbëlsues artificialë
Sheqernat e rafinuara jo vetëm që njihen me nivelet e insulinës, por
gjithashtu janë një ushqim i preferuar për qelizat e kancerit, duke
nxitur rritjen e tyre. Në mënyrë që të rritet dhe të përhapet, qelizat e
kancerit varen nga ëmbëlsirat me fruktoza të lartë, siç janë shurupi i
misrit të fruktozës (HFCS), sepse mund ta metabolizojnë lehtë atë.

2. Mishi i përpunuar
Mishrat e përpunuara përfshijnë: proshutat, salsiçe dhe produkte të
tjera të mishit të përpunuara. Një studim i përfunduar nga Universiteti i
Hawaiit ka treguar se mishrat e përpunuara rrisin rrezikun e kancerit
të pankreasit me 67%. Mishrat e përpunuara përmbajnë nivele të larta të
kimikateve, duke përfshirë nitratet, të cilat përmirësojnë shijen e
tyre, por janë kancerogjene të njohura. Mishrat e tymosur janë
veçanërisht i pashëndetshëm, ndërsa mishi përthith katran gjatë procesit
të tymosjes.

3. Peshqit e kultivuar
Bujqësia komerciale përfshin rritjen e një numri të pabesueshëm peshqish
(si salmoni), në një mjedis të mbushur me njerëz. Më shumë se 60% e
peshqve vijnë nga një operacion bujqësor ku ata trajtohen me
antibiotikë, pesticide dhe kimikate të tjera kancerogjene për të provuar
dhe kontrolluar shpërthimet bakteriale, virale dhe parazitare që
rezultojnë nga dyndja e shumë peshqve në një hapësirë të vogël. Këta
peshq nuk kanë aq omega-3 sa salmoni i egër.

4. Ushqime të ziera dhe të tymosura
Këto produkte zakonisht përmbajnë konservues, siç janë nitratet, të
cilat kanë për qëllim zgjatjen e afatit të ruajtjes. Shtesat që përdoren
në ushqime të përpunuara mund të grumbullohen në trupin tuaj me kalimin
e kohës. Përfundimisht, toksina të tilla shkaktojnë dëme në nivel
qelizor dhe çojnë në sëmundje si kanceri. Kur ushqimet e tymosura janë
gatuar në temperatura të larta, nitratet konvertohen në nitrite shumë më
të rrezikshme.

5. Vaj hidrogjenuar
Gjithashtu, të njohura si trans-yndyrna, vajrat e hidrogjenizuara janë
një produkt i bërë nga njeriu, struktura kimike e të cilit është
ndryshuar për të rritur jetëgjatësinë. Kimikatet përdoren gjithashtu për
të fshehur erën dhe për të përmirësuar shijen e vajit. Hulumtimet kanë
vërtetuar se vajrat vegjetale të hidrogjenizuara dhe pjesërisht të
hidrogjenizuara të pranishme në ushqimet e përpunuara industriale
dyfishojnë rrezikun e kancerit të gjirit.

6. Patatinat
Këto prodhime ushqimore janë të skuqur në vaj vegjetal të hidrogjenizuar
dhe pastaj të kripura rëndë. Së dyti, ato janë të bollshme me
trans-yndyra që rrisin nivelet e kolesterolit në shumicën e njerëzve, si
dhe natriumi, që ngre nivelin e presionit të gjakut. Tjetra, patatet që
janë të skuqur në temperatura të larta për t’i bërë ato të ngurta,
shkakton që atë që prodhon akrilamid, një kancerogjen i njohur edhe te
cigaret.

7. Kokoshkat e mikrovalës
Kokoshkat me mikrovalë janë të përshtatshme dhe relativisht të
shëndetshme, por qesja në të cilën ata paketohen është histori tjetër.
Shumë qese të përshtatshme për mikrovalë janë të veshura me një kimikat
të quajtur acid perfluorooctanoic (ose PFOA). Kjo toksin rrit ndjeshëm
rrezikun e kancerit të gjirit, veshkave, fshikëzës, prostatës,
mushkërive, tiroides, leucemisë dhe limfomës.

8. Miell i bardhë i rafinuar
Kur mielli përpunohet, të gjitha vlerat ushqyese largohen dhe pastaj
zbardhohen me gazin e klorit për ta bërë atë më tërheqës për
konsumatorët. Indeksi glycemic për miell të bardhë është shumë i lartë –
do të thotë se rrit nivelet tona të insulinës pa siguruar karburant
ushqyes. Karbohidratet konvertohen në sheqer nga trupi jonë, kështu që
produktet e tepruara që përmbajnë miell të bardhë mund të çojnë në
rritjen e rezistencës ndaj insulinës.

6 COMMENTS

  1. … [Trackback]

    […] There you can find 87059 additional Info to that Topic: epavarura.com/mjeket-mos-i-hani-me-keto-8-ushqime-shkaktojne-kancer/ […]

  2. … [Trackback]

    […] There you can find 51147 more Info to that Topic: epavarura.com/mjeket-mos-i-hani-me-keto-8-ushqime-shkaktojne-kancer/ […]

Comments are closed.