Sot, tre burra muslimanë amerikanë pa precedentë penalë të cilët ishin të vendosur ose mbaheshin në Listën e Ndalim-Fluturimit nga FBI si hakmarrje për refuzimin e tyre për t’u bërë informatorë apeluan shkarkimin e padisë së tyre ndaj Byrojsë Federale të Hetimeve. Agjentët e FBI u kanë treguar personave në fjalë se ata mund të dalin jashtë listës së ndalim-fluturimit në qoftë se ata bien dakord për të shërbyer si spiunë në komunitetet muslimane, jo për shkak se qeveria dyshontë përfshirjen në krim, por thjesht sepse Byroja ishte e interesuar në mbledhjen e informacionit mbi muslimanët amerikanë.

“Tanvir kundër Linh” u soll në vitin 2014 në emër të Muhamed Tanvir, Xhemil Algibhah dhe Navid Shinuari me projektin CLEAR (Krijimi i llogaridhënies së zbatimit të ligjit & Përgjegjësia) me Shkollën e Ligjit CUNY, Qendra për të Drejtat Kushtetuese, dhe bashkë-avokatin në ligjin Firma e Debevoise & Plimpton LLP.

Verën e kaluar, vetëm disa ditë para seancës së parë të madhe gjyqësor në rastin e tyre, personat kanë marrë letra nga qeveria e SHBA e cila ka konfirmuar largimin e tyre nga lista dhe në mënyrë efektive duke pranuar kështu atë që tre personat e kanë ditur gjithmonë: se ata kurrë nuk përbënin një kërcënim të sigurisë të çdo lloji dhe se FBI i ka shënuar ato në listë vetëm për t’i detyruar ato të spiunojnë komunitetin e tyre të besimit. Më pas, gjykatësi hodhi poshtë pretendimet e tyre të mbetura që kërkonin dëmshpërblim për dëmin që kanë pësuar si rezultat i vënies së tyre në listë.

Si rezultat i vendosjes së tyre në Listën e Ndalim-Fluturimit dhe shqyrtimit të pajustifikuar të FBI-së, paditësit nuk ishin në gjendje për të parë gratë, fëmijët, prindërit e sëmurë, dhe gjyshërit e moshuar jashtë shtetit për vite me rradhë. Ata humbën vendet e punës, janë stigmatizuar brenda komuniteteve të tyre, dhe pësuar vuajtje të rënda financiare dhe emocionale.

Nëse nuk ka pasoja për shkelje kushtetuese, nuk ka asgjë për t’i parandaluar ata të mos e përsërisin në të ardhmen, deklaroi avokatja menaxhuese e Qendrës për të Drejtat Kushtetuese Shajana Kadidal. Edhe pse padia jonë e detyroi qeverinë të ndreqë vendosjen abuzive të klientëve tanë në Listën e Ndalim-Fluturimit, vetëm heqja e personave nga lista nuk mund të riparojë dëmin që vuajtën, ndërsa ishin në të.

Para padive që kundërshtoi Listën e Ndalim-Fluturimit, qeveria e ka operuar listën në fshehtësi të plotë dhe kurrë nuk u tha personave se pse ata ishin të përfshirë në të apo kurrë nuk u dha atyre një mundësi kuptimplotë për të kundërshtuar vendosjen e tyre. Pavarësisht disa reformave të bëra nën presionin e procesit gjyqësor, procedurat që qeverisin atë që është vendosur në listë dhe se si të kundërshtosh vendosjen e tyre mbetet ende shumë e mangët, dhe mungesa e transparencës dhe llogaridhënies ende e lë Listën e Ndalim-Fluturimit, dhe listat e tjera e vëzhgimit, të abuzojnë.

Agjentët e FBI-së shënjestrojnë muslimanët amerikanë të cilët kanë precedent në një bazë të rregullt, duke përfshirë ato me çështje financiare, emigracioni, apo çështje penale, tha avokati i stafit së CLEAR Naz Ahmad. Për shkak se klientët tanë nuk kishin asnjë prej këtyre precedentëve, agjentëve të FBI u duhej të krijonin një të tillë para se të mund ta shfrytëzonin këtë.

Në shkarkimin e çështjes, gjykata e qarkut arsyetoi se edhe pse agjentët federalë kishin shkelur Kushtetutën, Akti i Rivendosjes së Lirisë fetare i vitit 1993 për momentin nuk ofron shpërblim për dëmet për lloj të veçantë të ripagimit fetar dhe të të folurit, të cilat personat i vuajtën. Megjithatë, shumica e gjykatave të tjera kanë vendosur se ajo ka, dhe Zyra e Këshillit Ligjor i Departamentit të Drejtësisë ra dakord në një opinion të publikuar në vitin 1994. .///Gazeta Impakt

Burimi: Center for Constitutional Rights

3 COMMENTS

  1. … [Trackback]

    […] Information to that Topic: epavarura.com/muslimanet-e-amerikes-qe-refuzuan-te-behen-spiunet-e-fbi-apelojne-vendosjen-e-emrit-te-tyre-ne-listen-e-ndalim-fluturimit/ […]

  2. … [Trackback]

    […] Info to that Topic: epavarura.com/muslimanet-e-amerikes-qe-refuzuan-te-behen-spiunet-e-fbi-apelojne-vendosjen-e-emrit-te-tyre-ne-listen-e-ndalim-fluturimit/ […]

  3. … [Trackback]

    […] Here you will find 54900 more Info on that Topic: epavarura.com/muslimanet-e-amerikes-qe-refuzuan-te-behen-spiunet-e-fbi-apelojne-vendosjen-e-emrit-te-tyre-ne-listen-e-ndalim-fluturimit/ […]

Comments are closed.