NATO është duke u përgatitur me një forcë ushtarake deri në 300 mijë trupa në përgjigje të tensioneve në rritje mes Perëndimit dhe Rusisë. Referuar një artikulli të britanikes “Daily Express”, thuhet se NATO është angazhuar ndaj një lufte. Po cila është Lufta? Kundër kujt?

Sekretari i Përgjithshëm i NATO-s, Jens Stoltenberg tha se vendet aleate kanë qindra e mijëra trupa në gjendje gatishmërie kjo një përpjekje për të penguar një kërcënim në rritje nga Moska.

NATO ka shkurtuar buxhetin e mbrojtjes dhe investimeve ushtarake që nga rënia e Bashkimit Sovjetik, ndërsa Rusia është duke forcuar kapacitetet e saja ushtarake, duke mbajtur parada që përfshijnë më shumë se 100.000 trupa çdo vit.

Stoltenberg tha: “Ne kemi parë Rusinë të jetë shumë më aktive në mënyra të ndryshme. Ne kemi parë një agresion rus. Ka një ushtri të konsiderueshme të ndërtuar gjatë viteve; ku ka trefishuar shpenzimet e mbrojtjes që nga viti 2000 në terma realë; zhvillimin e aftësive të reja ushtarake për përdorimin e forcës ushtarake kundër fqinjëve.

Ai i tha për gazetën amerikane “Times” se “Ne kemi parë Rusinë që përdor propagandë në Europë në mesin e aleatëve të NATO-s dhe kjo është pikërisht arsyeja pse NATO-ja është përgjigjur. Ne po i përgjigjemi me përforcimin më të madh të mbrojtjes sonë kolektive që nga përfundimi i Luftës së Ftohtë”.

Javën e kaluar Moska ka pasur si qëllim armiqësimin me NATO-n, thanë zyrtarë të NATO-s duke dërguar qindra paratrupa në një bazë ajrore serbe, pavarësisht se NATO ka një bazë të ushtrisë në raste fatkeqësish e ky kamp ndodhet në Mal të Zi.

Igor Sutyagin, një ekspert në Institutin e Shërbimeve të Bashkuara Mbretërore për Mbrojtje dhe Studime të Sigurisë, tha: “Rusia dëshiron të tregojë se mund të frikësojnë NATO-n … dhe NATO thotë se ” Në qoftë se ju do ti tregoni dhembët, ne do të jemi atje”.

Rusia ka forcuar sistemin ushtarak, duke prodhuar mjete lufte shumë të sofistikuara, ndërkohë që vetëm SHBA në gjirin e Aleancës po bën përpjekje në fushën e teknologjisë ushtarake, në përgjigje të palës ruse. Rusia ka vendosur një paqe dhe marrëdhënie kohet e fundit me Turqinë, anëtare e NATO-s dhe që ka një ndër ushtritë me të mëdha në botë.

Në rast të konflikti të hapur mes NATO-s dhe Rusisë shtetet e para europiane që gëlltiten nga Rusia janë: Litonia, Lituania, Estonia, Ukrahina, Moldavia, etj. Ndaj NATO po përqëndron trupa shtesë në këto shtete, anëtare te BE dhe të NATO-s.

Rusia ka aleatë potencialë Kinën, Korenë e Veriut, mundet dhe Indinë si asnjënase. SHBA momentalisht është në dilemën e zgjedhjes së Presidentit dhe varet kush fiton për të parë se si do të jenë raportet NATO-Rusi.

political-map-of-europe

Burimi: Daily Express/Përshtati: Redjon Shtylla

7 COMMENTS

  1. … [Trackback]

    […] Information to that Topic: epavarura.com/nato-mblodhi-300-mije-trupa-ne-kufi-rusine-lufta-e-trete-boterore/ […]

  2. … [Trackback]

    […] Find More on that Topic: epavarura.com/nato-mblodhi-300-mije-trupa-ne-kufi-rusine-lufta-e-trete-boterore/ […]

Comments are closed.