Stephen Hawking ka paralajmëruar për kërcënimin shkatërrues që vjen në Tokë. Fizikanti i famshëm tha se shkëmbinjtë në hapësirë janë një nga kërcënimet më të mëdha për njerëzimin, aq sa mund të fshijë jetën në planet.

Profesor Stephen Hawking ka thënë: “Një nga kërcënimet më të mëdha të jetës inteligjente në univers tonë është probabiliteti i lartë i një asteroidi që përplaset me planetet e banuara”.

NASA dhe agjenci të tjera hapësinore kanë gjetur mijëra asteroide të ashtuquajtura pranë tokës. Astronomi Patrick Michel ka thënë: “Ne vetëm dimë rreth 15 apo 20 për qind të objekteve të cilat janë më të mëdha se disa qindra metra në madhësi.

“Në qoftë se këto ndikojnë në Tokë, mund të shkaktojë dëme rajonale në një vend të tërë apo edhe në një kontinent”.

Aktualisht nuk ka asnjë mënyrë për të testuar një asteroid që mund të përplasjet me planetin tokë. Por idetë që përfshijnë dërgimin e një anije hapësirë për të përdorur gravitetit e vet. Ideja ka qenë e përjashtuar.

Astronomi Carolyn Shoemaker tha: “Sa më shumë mësojmë për të gjitha këto objekte, aq më shumë ne mund të jenë të përgatitur për të parandaluar një ndikim që do të ishte e rrezikshme për ne”.

NASA thotë se nuk pritet të goditet planeti për të paktën 100 vitet e ardhshme.

6 COMMENTS

Comments are closed.