Kanceri oral është gjithnjë e në rritje tek meshkujt amerikane, duke kapërcyer në 61 për qind nga viti 2011 në vitin 2015.

Rritja më e lartë është ajo e kancerit të fytit dhe të gjuhës, dhe një raport tregon se prania tek meshkujt është tre herë më e lartë se tek gratë, përkatësisht 74 për qind me 26 për qind.

Të dhënat janë grumbulluar nga statistikat e klinikave private dhe dentare dhe që lidhen me efektin e virusit HPV, për shkak të ndryshimeve të praktikave seksuale. Sipas “American Cancer Society”, rreth 50 mijë amerikanë do të jenë të infektuar këtë vit, ndërsa 9 500 mund të vdesin nga kjo sëmundje. Ndikim kanë edhe pirja e duhanit, alkoolit apo kombinimi i të dyjave.

HPV infekton qelizat e lëkurës dhe membranat në fusha të tilla si të gojës, fytit, gjuhës, bajamet, rektumit dhe organet seksuale. HPV është një shkaku kryesor i kancerit të qafës së mitrës, vaginale dhe penile.

Sondazhet kanë treguar se meshkujt e rinj kanë më shumë gjasa për të kryer seks oral se sa homologët e tyre të vjetër dhe të ketë një tendencë për t’u angazhuar me më shumë partnerë.