Nikolai Starikov

Putin i parashtron djallin që ai di, ushtrisë të paparashikueshme pro-amerikane

Le të fillojmë me historinë e grushteve të shtetit në Turqi. Tradicionalisht, ato janë kryer nga ushtria, të cilën themeluesi i Turqisë Kemal Ataturk e ka caktuar si mbrojtëse të sekularizmit, stabilitetit dhe integritetit. Që prej Luftës së Dytë Botërore, ka pasur grushte shteti ushtarake në 1960, 1971, 1980 dhe 1997, dhe SHBA ishte pas çdo të tilli.

Gjatë grushtit të shtetit të parë në 1960, ata u përpoqën për të parandaluar një afrim me Bashkimin Sovjetik dhe kryeministri turk Adnan Menderes planifikoi për të vizituar Moskën për të ngritur një burim alternativ të kreditimit dhe të ndihmës ekonomike. Ushtria mori pushtetin, dhe politikanët të cilët dëshironin për të riparuar marrëdhëniet me Rusinë u hoqën.

Grushti i shtetit në vitin 1971 ishte i ngjashëm me atë në Kili që ndodhi pak më vonë në vitin 1973, dhe e cila u organizua gjithashtu nga CIA. Qëllimi ishte për të ndaluar vendin të rrëshqiste nga e majta, në bazë të politikanëve që mbanin disa vlera sociale. Në 1980 dhe 1997 grushtet janë zhvilluar gjithashtu me bekimin e SHBA.

A ndryshoi politika e jashtme e Turqisë pasi ushtria erdhi në pushtet? Jo, Turqia ishte një vasale besnike e SHBA-ve dhe ka mbetur pro-amerikane, me të gjitha përpjekjet e dënuara rëndë për të ndryshuar këtë politikë.

Është e rëndësishme për të kuptuar se SHBA ka qenë pas të gjitha grushteve të shtetit turk, për të kuptuar evolucionin e atij vendi.

Ushtria turke është një krijues me përvojë e grushtit të shtetit. Ata mund të mësojnë këdo. Ideja se janë ata të cilët garantojnë stabilitet dhe sekularizëm ushqehet që me qumështin e nënës së tyre. Ushtarakët në Turqi nuk kanë dështuar kurrë në një grusht shteti – deri më tani. Pse ndodhi kjo?

Ndoshta burrat ushtarakë bënë diçka të gabuar, duke harruar librin e lojës? Është e rëndësishme për të parë se në fakt, ata bënë ashtu si edhe paraardhësit e tyre.

Pra, pse dështoi grushti i shtetit? Ajo dështoi sepse pritej. Erdogan ishte gati për ta shmangur atë.

Për të kuptuar se çfarë ka ndodhur në Turqi, ne duhet të kujtojmë faqet pak të njohura të vetë historisë sonë: BRSS, 1927. Trotskyistët u përpoqën për të marrë pushtetin në dhjetë vjetorin e Revolucionit të Tetorit. Plani për këtë grusht shteti nga rojet e Leninit ishte për të pushtuar telegrafin dhe telefoninë dhe arrestuar Stalinin dhe mbështetësit e tij, duke përfituar nga demonstratat festive më 7 nëntor. Stalini ishte në dijeni të planit dhe siguroi se grushti i shtetit do të dështojë, duke e lënë Kremlinin me mbështetësit e tij për një vend të sigurt; ndërtesat e mëdha ishin pushtuar më parë nga çekistët besnikë(policët e inteligjencës ruse), të cilët mbrojtën veten.

Si rezultat, kur më 7 nëntor, 1927 persona të armatosur hynë në banesat e liderit, askush nuk ishte në shtëpi. Kur ata u përpoqën për të dhunuar ndërtesa të tjera të mëdha, gjithashtu ata dështuan. Si rezultat, puçistët e gjetën veten në rrugë ku punëtorët po marshonin për të festuar ditën e letrës së kuqe. Përpjekjet për të ndezur një rebelim në Sheshin e Kuq dhe vende të tjera dështuan, dhe grushti bashkë me ta.

Pse Stalini, duke qenë se ishte në dijeni të grushtit të shtetit, e la të ndodhte?

Për t’i treguar Partisë Bolshevike se kishte me të vërtetë një kërcënim dhe filloi ta spastrojë atë. Nëse nuk do kishte një tentativë për grusht shteti, dëbimi i Trockit nga Partia do të ishte konsideruar nga njerëzit thjesht si tirani, një zgjidhje pikësh me ata që nuk pajtoheshin me Stalinin. Ata mund të kenë pikëpamje të ndryshme, kështu që pse ai duhet të arrestojë anëtarët e vjetër të partisë? Lev Trotsky Davydovich ishte bashkëpunëtor i afërt i Leninit, themelues i Ushtrisë së Kuqe. Stalini luajti me zjarrin, i tregoi fytyrën e tij opozitës, dhe e gjithë partia e ndoqi atë. Trotsky u përjashtua nga partia, dhe më pas u dërgua në Almaty, dhe më pas për në … Turqi.

Diçka e ngjashme ndodhi në korrik të vitit 2016 në Turqi. Grushti i shtetit dështoi, sepse Erdogan e dinte që më parë se çfarë ishte duke u planifikuar, dhe e pengoi atë. Pothuajse asnjë prej ndërtesave nga të cilat ata mund të shpallnin se kishin marrë pushtetin (parlamenti etj), nuk u pushtua, duke u përballur me rezistencën e armatosur. Përgjigja ishte aq mirë e përgatitur sa ata mund të bombardonin ndërtesën e Parlamentit. Rezistenca çoi në shumë viktima mes puçistëve. Kjo nuk kishte ndodhur në Turqi. Ushtria kishte marrë gjithmonë me sukses një fuqi të pambrojtur.

Ne duhet të pranojmë se Erdogan ka vepruar me guxim. Në dijeni të grushtit të shtetit, ai e la të ndodhë, duke e lënë Marmaranë vetëm pesë minuta para se ata të shkonin për të. Nëse ai do kishte filluar arrestimet në shkallën e sotme, mbështetësit e tij do ta rrëzonin atë. Në vend të kësaj, ata arrestuan njerëz – jo vetëm njerëzit ushtarakë por edhe gjyqtarët. (Madje ishin arrestimet e gjyqtarëve që tregojnë se Erdogan ishte në dijeni të grushtit të shtetit. Përndryshe, pse ai arrestoi mijëra gjyqtarë gjatë orëve të para pas dështimit të grushtit të shtetit?)

Pyetja tjetër që ne duhet të pyesim veten është se si u informua kreu turk për komplotin?

Këto janë disa mundësi:

1. Shërbimet speciale turke. Ata nuk paralajmërojnë askënd, dhe është e paqartë në anën e cilit janë ata.

2.  SHBA paralajmëroi Erdogan. Shtetet e Bashkuara janë gjithmonë prapa ushtrisë të cilët përpiqen për të marrë pushtetin në Turqi. Turqia kurrë nuk u përpoq për të lënë NATO-n, gjithmonë duke mbetur besnik ndaj SHBA. Për të ndërmarrë një grusht shteti pa dritë jeshile të Uashingtonit do të thotë dështim.

Duke marrë parasysh se kush tjetër mund të ndihmojë Erdogan, nuk ka shumë shërbime të inteligjencës në botë – ato serioze, që e bëjnë këtë. Mosadi? Kjo është një degë e CIA-s; përveç kësaj, Izraeli nuk ndjek politika në kundërshtim me Amerikën. Dhe pse duhet të ndihmojë Izraeli Erdoganin islamik? MI6? Përsëri, kjo është praktikisht një degë e CIA-s, duke pasur parasysh politikat e përbashkëta të jashtme SHBA-Britani. Franca apo Gjermania? E para nuk mund të mbrojë as veten. E dyta nuk ekziston në të vërtetë në një shkallë globale. Kush tjeter? Kina? Kjo nuk është lojë e saj në të gjitha dhe Erdogan nuk është aspak lloji i tyre.

Kush ka mbetur? Kush e ka fuqinë e nevojshme, dhe cili është i interesuar në një skenar të caktuar në Turqi?

Vetëm Rusia. Ishte Rusia që i tha Erdoganit për grushtin e planifikuar të shtetit. Ne kemi shumë turistë të cilët vazhdojnë të shkojnë atje, duke mos pasur frikë nga asgjë. Ne kemi vendosur instalime elektrike të tokës dhe topografinë e hapësirës turke që nga koha sovjetike. Krimea është gjithashtu afër.

Pyetja e fundit është arsyeja pse Rusia vendosi t’i tregojë Erdoganit për grushtin e shtetit. Sjellja e tij tregon se ai është mirënjohës për Rusinë. Ai i kërkon SHBA-së të ekstradojë Gylenin (i cili nuk është i përfshirë në të gjitha), por ka një qëndrim të qetë ndaj Rusisë.

Erdogan është miku i Rusisë? Sigurisht që jo. Ai është armiku ynë. Por sot ai është çmendur ndaj SHBA-së. Dhe armiku i armikut tim është miku im. Për Rusinë, një Erdogan i cili është i frustuar me SHBA është shumë më i preferueshëm se sa një ushtri pro-amerikane, të paparashikueshme në luftën siriane. Të paktën tani, Erdogan na ka borxh, dhe puçistët i kanë borxh CIA-s. Kjo hap një dritare të re të mundësive për ne në lojën e ndërlikuar të politikës ndërkombëtare.///Gazeta Impakt

Burimi: Russia Insider
Përktheu dhe përshtati Gazeta Impakt

6 COMMENTS

  1. … [Trackback]

    […] Find More Info here to that Topic: epavarura.com/pse-rusia-zbuloi-erdoganit-planet-per-grushtin-e-shtetit/ […]

Comments are closed.