“Organizimi i ish-anëtarëve të SS.” Ky është kuptimi i Odessa, një rrjet kriminelësh, misioni i të cilit ishte që të ndihmonte në ikjen dhe fillimin e një jete të re për anëtarët e SS-ëve, të cilët kishin ikur nga Gjermania pas rënies së Berlinit. Praktikisht, ata vepruan pa u ndëshkuar deri në vitet Shtatëdhjetë, kur autori britanik Frederick Forsyth shkroi romanin e tij të madh, “Dosjet e Odessas”, i cili ishte i bazuar në informacione reale dhe aty ai fliste për ekzistencën e këtij grupi, i cili vepronte sidomos në Amerikën Latine.

Sfera e influencës së grupit ka qenë më shumë në Meksikë, Argjentinë, Brazil, Paraguaj dhe Kili. Për shkrimtarin Paul Manning, “më shumë se 10 000 ish ushtarakë gjermanë u arratisën për në Amerikën e Jugut, përmes rrugëve që ua siguronte pikërisht Odessa”.

4 COMMENTS

Comments are closed.