Studiuesit e Seattle kanë filluar të rekrutojnë vullnetarë të shëndetshëm për të marrë pjesë në provën klinike të vaksinës eksperimentale COVID-19, raportojnë mediat.

Vaksina, e zhvilluar nga ndërmarrja e bioteknologjisë Moderna Therapeutics, fillimisht u dërgua në Institutin Kombëtar të Alergjisë dhe Sëmundjeve Infektive (NIAID) në Maryland në 24 shkurt, sipas The Wall Street Journal.

Testimi klinik pritet të fillojë deri në fund të prillit.

Dyzet e pesë vullnetarë të shëndetshëm midis moshës 18 dhe 55 vjec do të regjistrohen në një test fillestar për të përcaktuar nëse vaksina aktivizojë përgjigjen imunitare dhe nëse doza e dhënë shkakton efekte anësore të dëmshme, sipas një përshkrimi në KlinikeTrials.gov.

Vaksina nuk përmban një virus që aktivizon COVID-19, të quajtur SARS-CoV-2, dhe nuk mund të shkaktojë infeksion, sipas një raporti nga Kaiser Permanente. Për dallim nga vaksinat e zhvilluara kundër viruseve të tjerë, siç është fruthi, kjo vaksinë e re nuk përdor virusin e dobët ose të vdekur si bazë të saj. Në vend të kësaj, vaksina përmban një segment të shkurtër të materialit gjenetik të quajtur RNA-lajmëtari, ose mRNA, të gjeneruar në laborator.

Vullnetarët do të marrin dy injeksione të vaksinës në krahun e sipërm, me një interval prej 28 ditësh midis dozave. 45 pjesëmarrësit do të ndahen në tre grupe, ku secili grup do të marrë një dozë të ndryshme vaksine.

Vullnetarëve do t’u kërkohet të marrin pjesë në vizitat studimore gjatë studimit 14-mujor dhe do të marrin 100 dollarë për çdo takim që marrin pjesë.

Pas këtij testi fillestar të sigurisë, efikasiteti i vaksinës duhet të testohet në disa prova pasuese në grupe më të mëdha të njerëzve përpara se të shpërndahet.

Ndërkohë, studiuesit në të gjithë botën do të vazhdojnë të punojnë në trajtime të qëndrueshme për të ndihmuar njerëzit që infektohen nga virusi.

Ndërsa ky përparim në zhvillimin e vaksinës është inkurajues, në fillim të kësaj jave, zyrtarët amerikanë të shëndetit thanë që nuk mund të garantonin që vaksina COVID-19 do të ishte e përballueshme.

“Ne jemi duke punuar për ta bërë atë të përballueshëm, por nnuk mund ta kontrollojmë çmimin sepse kemi nevojë që sektori privat të investojë”, tha kreu i Shëndetit dhe Shërbimeve Njerëzore, Alex Azar.

Sidoqoftë, Drejtori i Përgjithshëm i Modern Therapeutics, Stephane Bancel tha që vaksina e tyre duhet të jetë e përballueshme, sipas Livescience. //

17 COMMENTS

  1. … [Trackback]

    […] Find More Info here to that Topic: epavarura.com/sfida-koronavirusi-fillon-testi-i-pare-i-vaksines-anti-covid-19/ […]

  2. … [Trackback]

    […] Read More Information here to that Topic: epavarura.com/sfida-koronavirusi-fillon-testi-i-pare-i-vaksines-anti-covid-19/ […]

Comments are closed.