Albert Einstein parashikoi ekzistencën e valëve gravitacionale në vitin 1916, si pjesë e teorisë së tij të relativitetit, që ndryshimi i shtrirjes kohë-hapësirë në varësi të përforcimit dhe zbehjes së fushës së gravitetit.

Sa më e madhe të jetë fusha e gravitetit, aq më e vogël është shtrirja kohë-hapësirë dhe e kundërta, që nënkupton se “koha rrjedh më ngadalë atje ku graviteti është më i ulët”.

Një grup shkencëtarësh, nga fizikantët rusë deri tek kërkuesit e Massachusettes Institute of Technology, me dy shkencëtarë amerikanë, iu afruan zbulimit në vitin 1993. Por u zbulua nga dy antena të Laboratorit LIGO.

Një tingull i shurdhër, i zymtë dhe i fuqishëm, është “zhurma” që prodhohet nga valët gravitacionale.

“Ky është zbulimi më i madh në fizikë që nga koha e zbulimit të grimcës së Higgs-it. Ky zbulim meriton çmimin Nobel dhe nuk duhet të diskutohet fare”, tha fizikanti Karsten Danzmann, një ndër emrat më me peshë në këtë fushë.

Lajmin e bëri të ditur Drejtor Ekzekutiv i projektit LIGO, David Reitze

The post Si u vërtetua teoria e Ajanshtajnit pas 100 vjetësh appeared first on Kuriozitete.

13 COMMENTS