Gatime KURIOZITETE LIFESTYLE Shëndeti Shkencë dhe Jetë Teknologji

Studim: Inteligjenca Artificiale mund të ndihmojë në diagnostikimin e ankthit dhe depresionit tek fëmijët

Një algoritëm për mësimin e makinës që mund të analizojë të dhënat audio të të folurit e fëmijëve, mund të zbulojë çrregullime të brendshme si ankthi dhe depresioni në fëmijërinë e hershme me saktësinë 80 për qind, sipas një studimi.
Diagnostikimi i depresionit dhe ankthit tek fëmijët nën moshën 8-vjeçare mund të jetë i vështirë, pasi fëmijët e vegjël nuk janë në gjendje të artikulojnë në mënyrë të besueshme ndjenjat e tyre dhe simptomat e tyre dhe shpesh shkojnë pa u vënë re ose nuk trajtohen nga prindërit.
 Megjithatë, një pajisje e inteligjencës artificiale e zhvilluar nga një grup studiuesish nga Universiteti i Vermontit në Shtetet e Bashkuara mund t’i ndihmojë fëmijët të diagnostikohen më shpejt dhe me saktësi.
 Sipas studimit, 71 fëmijë të moshave 3 dhe 8 vjeç iu nënshtruan një modifikimi të quajtur “Trier Social Stress Test”, i cili kërkon të nxisë stresin. Fëmijëve iu kërkua të tregonin një histori të improvizuar tre-minutëshe dhe u tha se do të gjykohej nga sa interesante ishte përralla e tyre. Gjyqtari ishte i ashpër gjatë tregimit të tregimit, duke dhënë vetëm reagime neutrale ose negative, për të shkaktuar një përgjigje stresante tek fëmija.
Analizat e hollësishme nga algoritmet treguan se fëmijët e prekur shfaqën zëra veçanërisht me zë të ulët, me inflektime dhe përmbajtje të përsëritshme të fjalës dhe përgjigje të lartë ndaj stimujve të habitshëm në krahasim me kontrollet. Pajisja algoritme ishte në gjendje të diagnostikojë fëmijët brenda disa sekonda të kohës së përpunimit.
Ryan McGinnis tha se algoritmi ishte 80 për qind i suksesshëm në identifikimin e fëmijëve me sëmundje të brendshme, duke shtuar se rezultatet u përputheshin me intervistat e kryera me familjet e fëmijëve.
Rezultatet e studimit, të botuara në Journal of Biomedical and Health Informatics, sugjeruan se me këtë metodë fëmijët me sëmundje të brendshme mund të diagnostikoheshin më herët dhe në këtë mënyrë të merrnin trajtim më herët, duke u dhënë atyre shansin më të lartë për tejkalimin e këtyre sëmundjeve.
Diagnozat e hershme “është kritike për shkak se fëmijët i përgjigjen mirë trajtimit, ndërsa truri i tyre ende po zhvillohet, por nëse nuk trajtohen, ata janë në rrezik të madh për abuzimin e substancave dhe vetëvrasjen gjatë jetës”, tha McGinnis. //