Shkencëtarët po shqyrtojnë rastin e një vajzeje 15-vjeçare, e cila ka jetuar në Perandorinë Inca, me pas vdiq dhe mbeti e ngrirë për 500 vjet.

Ajo u zbulua në malin Llullaillaco, në afërsi të kufirit Kilian.

Është mumja e ruajtur në gjendjen më të mirë që është gjetur ndonjëherë, me organet e brendshme të paprekura, gjaku ende i pranishme në zemër dhe mushkëri , dhe lëkura e fytyrës dhe tiparet kryesisht te padëmtuara.

Asnjë përpjekje e veçantë nuk ishte bërë për t’i ruajtur ato, i ftohti dhe e thatësira e ka ndihmuar atë. Ato ngrinë deri në vdekje sikur te ishin duke fjetur, dhe 500 vjet më vonë akoma duken si fëmijë qe flene, jo si mumie.

10 COMMENTS

Comments are closed.