Asra Q. Nomani

Asra Q. Nomani është një myslimane, një emigrante dhe një grua që mbështeti fushatën e Trump-it. Ja pse ajo votoi për republikanin Donald Trump. Asra Q. Nomani është një ish-gazetare i Wall Street Journal dhe një bashkë-themeluesja i Lëvizjes për Reformën myslimane.

Ky është rrëfimi im – dhe shpjegimi im – Unë jam një 51-vjeçare, një myslimane, një grua emigrante ‘me ngjyrë’ – unë jam një prej atyre votuesve të heshtura të Donald Trump. Dhe unë nuk jam një ‘fanatike’, ‘raciste’, ‘shoviniste’ ose ‘supremaciste e të bardhëve”, pasi votuesit e Trumpit janë quajtur si ‘ valëvitësit e së bardhës’.

Në dimrin e vitit 2008, si një vajzë që gjatë gjithë jetës së saj kishte besuar në idetë liberale dhe krenare, e vendosur në një shtete që kishte marr jetë nga çështja e skllavërisë, West Virginia, Asra Q. Nomani u zhvendos në Virginia vetëm për shkak se shteti kishte ndihmuar në zgjedhjen e Barak Obama-s si presidenti i parë afrikano-amerikan i Shteteve të Bashkuara të Amerikës.

Por, më pas, për më shumë se një vit, unë e kam mbajtur sekret preferencën time elektorale secret : Unë u prira për të votur drejt kandidatit republikan, Donald Trump.

Të martën në mbrëmje, pak minuta para se votimet të mbylleshin në Shkollën Fillore Forestville në Fairfax County, një zonë kryesisht Demokratike në mes të ndarjes prej kartoni në dhomën e fshehtë, një stilolapsi i balancuar me kujdes midis gishtave e mi, për të shënuar votën time për president, unë votova për emrin e Donald Trump dhe shokut të tij Mike Pence.

Pasi Hillary Clinton bëri thirrje Trump-it të pranojë humbjen, duke e shëndruar vetën në presidentin e zgjedhur të Amerikës, një mik i Asra Q. Nomani në Twitter ka shkruar një mesazh falje botës duke i thënë se ka miliona amerikanëve të cilët nuk e ndajnë idenë e Trump për ‘urrejtje / ndarje / injorancë’.

“Me sa duket kjo ide mund të më kishte përfshirë edhe mua – por, jo, unë nuk u përfshiva. Unë isha në ‘vendin e akumulimit’ të shqetësimeve të votuesve rreth Clinton që çuan në humbjen e saj. Unë me siguri refuzojë trion e ‘urrejtjes / ndarjes / injorancës’. Por gjithashtu unë mbështes qëndrimin e Partisë Demokratike për abortin, martesat mes homoseksualëve dhe ndryshimeve klimatike”.

“Por, unë jam një nënë e vetme që nuk mund të përballojë sigurimet shëndetësore të Obamacare. Programi i presidentit nën modifikimin ‘HOPE NOW’, nuk më ka ndihmuar mua. E martë, u drejtova për në Virxhinia nga vendlindjen time më Morgantown, W.Va., ku unë shoh Amerikën rurale dhe amerikanët e zakonshëm, si unë, ende duke luftuar për të bërë aq sa munden, pas tetë viteve të administratës Obama”.

Së fundi, si një myslimane liberale që ka përjetuar, në mënyrë të drejtpërdrejtë, ekstremizmin islamik në këtë botë, unë kam qenë kundër vendimit të presidentit Obama dhe Partia Demokratike për të trokitje e lehtë rreth”Islamit” në vetëshpallurin shtet islamik të Isisit. Natyrisht, retorika e Trump-it ka qenë shumë më tepër se harbute dhe më popullore në dallim me politikat e rekomanduara nga ai, por, për mua, politikat e Trump kanë qenë fryrë dhe ekzagjeruar në mënyrë articiale nga media dhe shtete të caktuara që nuk kanë që Trump të jetë president ii 45 i Shteteve të Sashkuara të Amerikës.

Drejtori i Këshillit për Marrëdhëniet Amerikano-Islame, në 9 nëntor, Nihad Avad, iu drejtua mediave pas fitores së Donald Trump, ku u shpreh se grupi ka pranuar rezultatin e zgjedhjeve dhe siguroi të gjitha amerikanët myslimanët se Amerika është shtëpia e tyre.

Në mes të qershorit, pas të shtënave tragjike në Pulse, Trump bëri publik në Twiter një mesazh tipik në stilin e tij, ku thuhej se: “A do të mund Presidenti Obama në fund të shqiptoi fjalët islam radikal në diskursin e tij rreth terrorizmit islamik? Nëse ai nuk e bënë këtë gjë, duhet menjëherë të japë dorëheqjen me turp!”

Rreth kësaj teme në emsionin ‘Dite e Re’ në CNN, kandidatja demokrate Clinton bëri një lojë fjalësh mbi këtë temë. Ajo u shpreh se: “Nga këndvështrimi im, është më e rëndësishme ajo që ne bëjmë sesa ajo që ne themi. Të njëjtën rëndësi i kemi dhënë edhe bin Laden-it,nuk e di se çfarë emërtimi i kemi dhënë atij. Unë po e shpreh në mënyrë të qartë- Unë kam thënë në mënyrë – nuk ka rëndësi sesi ju e quani atë xhihadizëm radikal apo islamizëm radikal. Unë besoj se fjalët nënkuptojnë të njëjtën gjë”.

Disa ditë para zgjedhjeve, një gazetar nga India më pyeti me anë të email se cilat janë mendimet e mia për Trump duke qenë një myslimane që jetojë në Amerikë.

“Si një fëmijë nga India që mbërriti në Shtetet e Bashkuara në moshën 4 vjeçare, në verën e vitit 1969, nuk kam absolutisht asnjë frikë për të qenë një mysliman në ‘Amerikën e Trump-it’. Kontrollit dhe balancat në Amerikë, historia jonë e pasur e drejtësisë sociale dhe të drejtat civile nuk do të lejojë përhapjen e frikës që i është bashkangjitur retorikës se kandidatit Trump.

Ne duhet të ngrihen me guxim dhe moral ndaj jo vetëm ndaj urrejtës ndaj myslimaneve por ndaj të gjithëve sepse duam të jetojmë në paqe”, i kam shkruar gazetarit në Indi.

Më pas unë votova për Trump.

Përktheu: Jona Koprencka

9 COMMENTS

Comments are closed.