Shënime të cilat besohen të jenë shkruar me dorë nga matematicienti dhe astronomi i njohur Nikola Koperniku, janë prezentauar në konferencën “Dokumentet e Nikola Koperniku në print në Librarinë Olsztyn në Seminarin Warmia Metropolis Hosianum në Fakultetin e Teologjisë në Unoversitetin e Warmia dhe Mazury në Olsztyn, Poloni.

Në 10 libra të shekullit të 15 dhe 16, që dikur i përkisnin astronimit të famshëm, studiesit gjetën më shumë se 500 shënime.

Sipas kërkimit të shkencëtarëve, ka një probablitet të lartë që këto shënime të jenë shkruar nga Kopernika.

Nikolaus Kopernikus u bë një nga astronomët më të shquar evropianë me teorinë e tij të lëvizjës së planetëve nëpër orbita rreth diellit.

epa05662038 A visitor looks at notes believed to be handwritten by Renaissance mathematician and astronomer Nicolaus Copernicus that are presented at the conference 'The records of Nicolaus Copernicus on prints in the Olsztyn Library of the Warmia Metropolis Hosianum Seminary' at the Faculty of Theology at the University of Warmia and Mazury in Olsztyn, northern Poland, 06 December 2016. In the margins of 10 books from the fifteenth and sixteenth centuries, that once belonged to the famous astronomer, researchers found more than 500 notes. According to the scientists' research, there is a high probability that these notes had once been written by Copernicus. EPA/TOMASZ WASZCZUK POLAND OUT

 EPA/TOMASZ WASZCZUK POLAND OUT

epa05662043 Notes believed to be handwritten by Renaissance mathematician and astronomer Nicolaus Copernicus are presented at the conference 'The records of Nicolaus Copernicus on prints in the Olsztyn Library of the Warmia Metropolis Hosianum Seminary' at the Faculty of Theology at the University of Warmia and Mazury in Olsztyn, northern Poland, 06 December 2016. In the margins of 10 books from the fifteenth and sixteenth centuries, that once belonged to the famous astronomer, researchers found more than 500 notes. According to the scientists' research, there is a high probability that these notes had once been written by Copernicus. EPA/TOMASZ WASZCZUK POLAND OUT

EPA/TOMASZ WASZCZUK POLAND OUT

epa05662044 Notes believed to be handwritten by Renaissance mathematician and astronomer Nicolaus Copernicus are presented at the conference 'The records of Nicolaus Copernicus on prints in the Olsztyn Library of the Warmia Metropolis Hosianum Seminary' at the Faculty of Theology at the University of Warmia and Mazury in Olsztyn, northern Poland, 06 December 2016. In the margins of 10 books from the fifteenth and sixteenth centuries, that once belonged to the famous astronomer, researchers found more than 500 notes. According to the scientists' research, there is a high probability that these notes had once been written by Copernicus. EPA/TOMASZ WASZCZUK POLAND OUT

 EPA/TOMASZ WASZCZUK POLAND OUT

6 COMMENTS

Comments are closed.